Een goed leven opbouwen

Een goed leven opbouwen

Bouw een voldoening gevend leven op waarin je niet langer de behoefte tot het bekijken van seksuele misbruikbeelden van minderjarigen voelt.

Oefening 1: Het begrijpen van je eigen basisbehoeften

Denk na over je leven op dit moment. Geef voor elk van je wezenlijke behoeften aan of die vervuld worden door op elke vraag een antwoord te geven op een schaal van 1 tot 7.

1 = aan de behoefte wordt niet voldaan; 7 = aan de behoefte wordt voldaan.

Noteer voor elke vraag één specifiek voorbeeld dat je antwoord illustreert. Maak daarnaast een extra notitie als je het idee hebt dat die behoefte op de een of andere manier door je strafbaar gedrag werd vervuld.

Heb je het gevoel dat je iets voor elkaar krijgt?

Heb je activiteiten in je leven waar je goed in bent? Wat is op een gewone dag je gevoel van prestatie of voltooiing?

  • 1
  • 7
1

Geef een voorbeeld. Werd aan deze behoefte voldaan door je strafbaar gedrag?

Ben je tevreden met hoe je je tijd besteedt en verdeelt?

Ben je tevreden met je werk? Heb je een aantal andere activiteiten in je leven die de moeite waard zijn, waar je plezier in hebt en waar je uitdaging in vindt?

  • 1
  • 7
1

Geef een voorbeeld. Werd aan deze behoefte voldaan door je strafbaar gedrag?

Voel je je spiritueel verbonden?

Bezit je een kalme zekerheid over de betekenis en het doel van je leven?

  • 1
  • 7
1

Geef een voorbeeld. Werd aan deze behoefte voldaan door je strafbaar gedrag?

Voel je je kalm en vredig over je leven?

Ben je vrij van lastige gevoelens en weet je hoe met dergelijke gevoelens om te gaan wanneer je ze wel hebt? Voel je je lichamelijk en emotioneel veilig?

  • 1
  • 7
1

Geef een voorbeeld. Werd aan deze behoefte voldaan door je strafbaar gedrag?

Hoe gezond voel jij je?

Verzorg je je lichaam goed? Ben je emotioneel gezond?

  • 1
  • 7
1

Geef een voorbeeld. Werd aan deze behoefte voldaan door je strafbaar gedrag?

Zijn er mensen die belangrijk voor je zijn en voor wie jij belangrijk bent?

Is er ten minste één persoon bij wie je jezelf kan zijn? Bezit je het gevoel bij een groep te horen?

  • 1
  • 7
1

Geef een voorbeeld. Werd aan deze behoefte voldaan door je strafbaar gedrag?

Bezit je een gevoel van autonomie en controle?

Worden je meningen gehoord en heb je het gevoel dat je een gezonde invloed op gebeurtenissen uitoefent? Ben je in staat je gedrag en gevoelens in de hand te houden?

  • 1
  • 7
1

Geef een voorbeeld. Werd aan deze behoefte voldaan door je strafbaar gedrag?

Voel je je goed over je kennis en begrip?

Heb je het gevoel dat je weet wat je moet weten om je goed te voelen in de wereld?

  • 1
  • 7
1

Geef een voorbeeld. Werd aan deze behoefte voldaan door je strafbaar gedrag?

Hoewel al deze behoeften belangrijk zijn, zullen sommige voor jou belangrijker zijn dan andere. Het volgende gedeelte van de oefening vraagt je om te bepalen aan welke basisbehoeften jij het grootste belang toekent.

Kijk nog even naar de bovenstaande basisbehoeften.

Geef elke behoefte een 1, 2 of 3, waarbij 1 staat voor een hoge prioriteit en 3 voor een lagere prioriteit. Selecteer de behoefte waar je een hoge prioriteit aan hebt toegekend én die je vroeger probeerde te vervullen door middel van je strafbaar gedrag. Focus je op deze behoefte wanneer je de volgende vragen beantwoordt:

123

Het vervullen van je basisbehoeften

Ward beschrijft ook de rol van zogenaamde secondary goods, of secundaire behoeften. Deze secondary goodszijn de de middelen waarmee de basisbehoeften verkregen worden.

  • Een basisbehoefte van geluk kan bijvoorbeeld verkregen worden door het secondary good van een positieve persoonlijke relatie.
  • Innerlijke vrede
  • Genot
  • Verbondenheid (relaties)
  • Kennis (nieuwsgierigheid)

Mensen die online strafbaar gedrag hebben gesteld, probeerden vaak hun basisbehoeften te vervullen maar deden dat op een manier die schadelijk is en leed berokkent. De meest gangbare basisbehoeften die mensen online proberen te vervullen zijn:

Onthoud dit:

Je moet de basisbehoefte identificeren die belangrijk voor je is en vervolgens de gezonde manieren (secondary goods) bepalen waarop je die behoeften kunt vervullen.

Een voorbeeld: Tony is een man die voorheen is veroordeeld voor strafbaar gedrag. Hij leeft alleen en verkeert in een isolement. Toch heeft hij een grote (basis)behoefte aan sociaal contact en sociale activiteiten. Vroeger vervulde hij deze behoeften door online te chatten. Tony heeft nu besloten deze behoefte te vervullen door zich aan te bieden om als vrijwilliger te werken in het gemeentepark, waar hij de kans krijgt allerlei nieuwe mensen te leren kennen.

Let goed op bij obstakels

Soms kan het erg lastig zijn om al je behoeften te vervullen en kunnen er dingen in de weg komen te staan. Als dit zo is, dan neemt de kans toe dat je probeert deze behoeften te vervullen op verkeerde manieren, want zeker in stressvolle perioden vallen we vaak terug in oude patronen.

Terug bij het voorbeeld van Tony: stel dat zijn voornemen wordt gedwarsboomd, bijvoorbeeld door voorschriften die stellen dat hij als gevolg van zijn eerdere veroordelingen niet in een park mag werken waar veel jonge mensen komen. Dan bestaat de kans dat Tony terugvalt in ongepast internetgebruik om sociaal contact met mensen te hebben. Maar Tony was erop voorbereid dat dit kon gebeuren en had een back-upplan gemaakt. Hij had bedacht dat als hij geen vrijwilligerswerk in het park mocht doen, hij misschien wel zou kunnen werken in het plaatselijke dierenasiel. Zo kon Tony honden gaan uitlaten en ontmoette hij ook andere vrijwilligers. Aldus vervulde hij toch zijn behoefte aan sociaal contact en bovendien bewoog hij meer waardoor hij zich gezonder ging voelen.

Hoe bereid ik me voor op obstakels?

Sommige obstakels zijn makkelijker te overwinnen dan anderen, en om dit te doen zal je soms hulp of steun moeten krijgen van professionals of gespecialiseerde organisaties (zoals therapie om met verdriet of andere vervelende levenservaringen om te gaan). Soms is er veel tijd en hard werk nodig om een obstakel te overwinnen (door bijvoorbeeld je zelfvertrouwen op te bouwen). Houd in gedachten dat je absoluut in staat bent obstakels te overwinnen en dat het belangrijk is om altijd positief te blijven.


Evalueren van vooruitgang

Is het je wel eens overkomen dat je goede voornemens had voor het nieuwe jaar, maar dat je die binnen een paar weken al was vergeten of dat je toen merkte dat je uit koers raakte? Als we doelen willen behalen is het belangrijk dat we onze vooruitgang in de gaten houden. We moeten bewust bezig blijven met het behalen van die doelen, want anders is er het gevaar dat we focus verliezen, lui worden en het opgeven.

Het onderstaande dagboek vormt een uitstekende manier om gemotiveerd te blijven door iedere week je vooruitgang bij te houden.