Zelfbeeld en assertiviteit

Zelfbeeld en assertiviteit

In deze module verkrijg je inzicht in de volgende aspecten:

  • Wat je zelfbeeld is en hoe dit te verbeteren
  • Hoe assertiever te worden

Oefening 1: Hoe kan ik mijn zelfbeeld verbeteren?

Om je zelfbeeld te verbeteren moet je je negatieve ideeën overwinnen en waar nodig veranderen. Misschien lijkt dit een moeilijke opgave, maar er bestaan verschillende technieken die je hierbij kunnen helpen. Hieronder staan er daar een paar van, plus een aantal vragen die je op weg kunnen helpen.

1. Doe iets waar je plezier in hebt

Noem drie dingen die je tegenwoordig doet waar je plezier aan beleeft. Bedenk daarna ook drie dingen die je graag zou willen doen.

2 Ontwikkel positieve relaties

Noem drie mensen die belangrijk zijn in je leven.

Noem iemand die een negatieve rol in je leven speelt. Noteer drie dingen die je kunt doen om het effect dat hij/zij op je heeft terug te dringen.

3. Geef je zelf een uitdaging

Bedenk drie mogelijke uitdagingen:

  1. Voor de komende week
  2. Voor de komende maand
  3. Voor de komende drie maanden

Gezondheid en positiviteit

Het is ook belangrijk om jezelf positief en gezond te voelen. Het volgende zal je hierbij helpen:

Let op je lichamelijke gezondheid

Hierdoor zal je je gezonder en gelukkiger voelen, waardoor ook je zelfbeeld verbetert.

Lichamelijke activiteit

Lichamelijk activiteit verbetert iemands gevoel van welzijn en iemands zelfbeeld. Door sport en beweging komt endorfine vrij, hormonen die een goed gevoel geven en daardoor je stemming verbeteren, in het bijzonder wanneer je buiten beweegt.

Slaap

Een gebrek aan slaap kan negatieve gevoelens versterken, waardoor je je minder zelfverzekerd voelt. Het is belangrijk dat je voldoende slaapt.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet op regelmatige tijden, inclusief voldoende water en groenten, zal je helpen om je gezonder en gelukkiger te voelen. Wat ook helpt is het stoppen of terugbrengen van je alcoholgebruik en het vermijden van tabak en drugs.

Focus op positieve kanten

Als je een laag zelfbeeld hebt kan het oefening vergen om positiever over jezelf te gaan denken. Probeer steeds te focussen op je positieve kanten.

Manier van denken

Zoals we al eerder hebben besproken is de manier waarop je denkt erg belangrijk voor hoe je jezelf ziet.

Leer je negatieve ideeën te herkennen en ze uit te dagen

Om je zelfbeeld te verbeteren helpt het om inzicht te hebben in je negatieve ideeën over jezelf en in waar deze vandaan komen (zie module 15, het innerlijk gesprek).

Focus op positieve kanten

Als je een laag zelfbeeld hebt kan het oefening vergen om positiever over jezelf te gaan denken. Probeer steeds te focussen op je positieve kanten.