Fantasieën

Fantasieën

Deze module wil je helpen om:

  • Bewust te worden van je huidige seksuele en niet-seksuele fantasieën
  • De relatie tussen je fantasieën en je gedrag te herkennen en erover na te kunnen denken
  • Bewust te worden van de positieve en negatieve kanten van fantaseren
  • Na te gaan of je seksuele fantasieën een rol spelen in je online kijkgedrag en zo ja, hoe deze rol eruit ziet

Oefening 3 – Aansturen van fantasieën

Lees hieronder even de technieken door. Misschien kan je de volgende keer dat je een seksuele fantasie hebt en deze een probleem wordt, proberen een van deze technieken te gebruiken. Hoe vaker je ze gebruikt, hoe meer je leert over wat voor jou het beste werkt. Misschien moet je ze een paar keer proberen of een combinatie uitproberen om de techniek(en) zo bruikbaar mogelijk te maken.

1. Daag je gedachten uit

‘Waarom heb ik deze fantasie?’ of ‘Wat heb ik er eigenlijk aan?’. Dit zijn voorbeelden van vragen die je kunt stellen om jezelf uit te dagen.

Ook kan je jezelf bevragen over de gevolgen, om zo de fantasieën te koppelen aan de negatieve gevolgen voor jou en je omgeving. ‘Wat zou er gebeuren als er nu iemand binnenkwam die doorhad waar ik over fantaseerde?’. Of: ‘Ik weet van mezelf dat als ik deze fantasie blijf hebben, de kans groter wordt dat ik naar afbeeldingen van seksueel misbruik van minderjarigen zal gaan kijken, wat zouden de gevolgen zijn als uitkomt dat ik hier naar kijk?’.

2. Vervanging van fantasie

Verander het onderwerp of het einde van je fantasie als je merkt dat dit de aanleiding is tot het bekijken van afbeeldingen van seksueel misbruik van minderjarigen. Als je bijvoorbeeld begint te fantaseren over een minderjarige dat je in deze beelden hebt gezien, verander deze minderjarige dan in een volwassene. Misschien is dit niet direct de oplossing om dezelfde mate van plezier te beleven, en kan je beter beginnen met het veranderen van kleinere dingen zoals de haarkleur of lichaamsvorm, om later de hele situatie aan te passen.

3. Fantasieblokker

Stel je voor dat iemand je betrapt op het hebben van deze fantasie. Dit moet iemand zijn waarvan je zou willen dat die er nooit achter kwam, zoals een hechte vriend, een gezinslid of de politie.

4. Vluchtroute

Soms moeten we onszelf uit de situatie halen waarin we (vaak) fantaseren. Sta op, loop de kamer uit, verlaat het huis als dat nodig is. Ga naar een plek waar je die seksuele fantasie niet hebt. Zorg dat je bij mensen in de buurt bent zodat het lastig is om te fantaseren en/of te masturberen en te kijken naar afbeeldingen van seksueel misbruik van minderjarigen. Verhoog ook de drempel tot het kijken naar deze afbeeldingen door de toegang hiertoe lastiger te maken. Denk aan het verplaatsen van de computer naar een algemene ruimte van het huis of het installeren van internetfilters.

5. Actieve afleiding

Doe iets waarmee je de cirkel van fantaseren en het bekijken van afbeeldingen van seksueel misbruik van minderjarigen doorbreekt. Bijvoorbeeld door te lezen, tv te kijken of een wandeling te gaan maken. Of bel een vriend om samen iets te gaan drinken. Wat dan ook, zolang het je maar helpt om je gedachten af te leiden van de fantasie die aanleiding kan geven tot het kijken van afbeeldingen van seksueel misbruik van minderjarigen.

6. Surf mee op de golf van de drang

Zie je fantasie als een enorme golf. Die groter wordt en een top bereikt om dan ineens in grootte en intensiteit af te nemen. Je fantasie en het seksueel verlangen wat je hierbij kunt ervaren, zal komen en ook weer gaan. Houd in gedachten dat je fantasie niet blijvend is en ook weer naar de achtergrond zal zakken en uiteindelijk weer verdwijnt. Vergelijk het bijvoorbeeld met het hebben van zin in chocolade, ook die ebt uiteindelijk weg. Verlangens zijn nooit permanent.

7. Zelfzorg

Eet, beweeg, slaap en ontspan goed. Dat draagt er allemaal aan bij dat jij je gelukkiger en gezonder zult voelen. Als je hierin slaagt, zal je zien dat het na verloop van tijd gemakkelijker wordt om grip te krijgen op je seksuele fantasieën en je kijkgedrag.

8. Wees trots op wat je lukt

Het allerbelangrijkste is om jezelf te prijzen voor wat je lukt. Complimenteer jezelf als je erin slaagt een voor jou problematische fantasie aan te sturen. Trakteer jezelf of onderneem iets waar je plezier aan beleeft. Het kan lastig zijn om je fantasieën aan te sturen, dus je moet jezelf belonen als je dit voor elkaar krijgt.