Echte minderjarigen

Echte minderjarigen

In deze module verkrijg je inzicht in de volgende aspecten:

  • De valse rechtvaardigingen die worden gebruikt om geen verantwoordelijkheid voor de daden te hoeven nemen
  • Dat het gaat om beelden van echte minderjarigen die worden misbruikt
  • De effecten op de slachtoffers

Oefening 1: Inzicht in excuses en zelfrechtvaardiging

Het proces waarin je jezelf overtuigt dat het aanvaardbaar is om seksueel misbruikbeelden van minderjarigen te bekijken wordt het 'innerlijk gesprek' genoemd. in deze gevallen geeft iemand zichzelf de toestemming om iets te doen waarvan hij eigenlijk wel weet dat hij het niet zou moeten doen.

Mensen worden door hun innerlijk gesprek overhaald tot dit gedrag wanneer hun argumenten voor het gedrag sterker zijn dan hun argumenten om ervan af te zien. Wanneer je je meer bewust wordt van het innerlijk gesprek dat in jezelf gaande is, en van de negatieve effecten die het strafbare gedrag heeft op zowel jezelf als op anderen, vergroot je automatisch je vermogen en motivatie om dit gedrag te stoppen.

In het onderstaande kader bevat de linker kolom een aantal zelfrechtvaardigingen die veel voorkomen in het innerlijk gesprek en die je zelf misschien ook hebt gebruikt om seksueel misbruikbeelden van minderjarigen te bekijken. De rechter kolom somt uitingen van het innerlijk gesprek op, die je in reactie op de overeenkomstige rechtvaardiging kunt gebruiken om af te zien van het strafbare gedrag. Noteer onder aan de kolom eventuele andere rechtvaardigingen die jij in het innerlijk gesprek gebruikt, en koppel deze aan een mogelijk antwoord daarop. We raden je aan om alle zinnen in de ‘reactie- kolom’ een aantal keer voor je zelf te herhalen, zodat het uiteindelijk een soort automatisme wordt om hieraan te denken als je merkt dat je rechtvaardigingen voor strafbaar gedrag begint te bedenken.

Koppel telkens een reactie aan een rechtvaardiging.

Een voorbeeld van een reactie op de eerste zelfrechtvaardiging is: “De minderjarigen in de beelden zijn echte minderjarigen, die ook écht misbruikt worden.”

(Zelf)Rechvaardigingen "Goedpraters"Reacties

Ik kijk alleen maar naar beelden.

De beelden stonden al online.

Ik ben niet diegene die het kind in de beelden heeft misbruikt.

Het kind in de beelden glimlacht, dus moet er wel plezier van hebben.

Ik heb de beelden niet gemaakt, die bestonden al.

Ik heb geen contact gehad met het kind.

De minderjarigen hebben kleren aan, dus deze beelden kunnen niet strafbaar zijn.

Dit is geen misbruik omdat er geen volwassenen in de beelden te zien zijn.

Het kind heeft deze beelden van zichzelf gemaakt.